Polio

 

                                                         

Kementerian Kesihatan Malaysia

SOALAN LAZIM PENYAKIT POLIO

Soalan 1: Apakah Penyakit Polio?

Penyakit polio adalah penyakit berjangkit disebabkan virus polio yang menyerang sistem saraf manusia dan boleh menyebabkan kelumpuhan kekal. Sekiranya kegagalan pernafasan berlaku, ia boleh membawa maut kepada manusia.

Soalan 2: Apakah Status Penyakit Polio di Malaysia?

Kes polio terakhir di Malaysia adalah pada tahun 1992. Sejak Oktober 2000, Malaysia bersama-sama dengan negara-negara Rantau Pasifik Barat (Western Pacific Region) telah diisytiharkan bebas daripada penyakit polio. Walau bagaimanapun, setelah 27 tahun Malaysia bebas daripada penyakit tersebut, pada 6 Disember 2019, satu (1) kes telah disahkan dijangkiti virus polio.

Soalan 3: Adakah Negara Kita Berisiko untuk Mendapat Jangkitan Virus Polio?

Ya. Negara kita berisiko untuk mendapat jangkitan virus polio kerana terdapat negara di dunia ini yang belum bebas dari penyakit polio. Sekiranya terdapat pengembara yang dijangkiti virus polio dari negara terbabit masuk ke kawasan di negara ini yang ramai ahli masyarakatnya tidak mendapatkan imunisasi polio, maka risiko virus ini merebak adalah tinggi. Penularan ini akan lebih mudah berlaku sekiranya kebersihan diri tidak dijaga dan persekitaran kotor.

Soalan 4: Apakah Risiko Jangkitan Virus Polio kepada Pengembara yang Mengunjungi Negeri Sabah?

Risiko jangkitan virus polio kepada pengembara yang mengunjungi Negeri Sabah adalah rendah. Walau bagaimanapun, langkah pencegahan perlu sentiasa diamalkan seperti kebersihan diri dan persekitaran, mencuci tangan selepas ke tandas dan makan di premis atau restoran yang bersih.

Soalan 5:  Siapakah yang Berisiko Mendapat Penyakit Polio?

Individu yang tiada sejarah pelalian polio lengkap adalah berisiko dijangkiti virus polio jika;

 • Tidak membasuh tangan dengan sempurna selepas mengendalikan kes dijangkiti polio buang air besar termasuk selepas menukar lampinnya.
 • Tidak menggunakan bekalan air bersih.
 • Tidak menggunakan tandas dengan sempurna.
 • Mempunyai sistem imun yang rendah seperti pesakit yang sedang menjalani rawatan kemoterapi dan penerima organ.
 • Sejarah terkini perjalanan ke kawasan yang berlaku wabak polio.
 • Mengendalikan spesimen makmal virus polio.

Soalan 6: Bagaimanakah Cara Virus Polio Merebak?

Virus polio menjangkiti manusia secara fekal-oral. Virus dalam najis kes yang dijangkiti polio memasuki tubuh melalui beberapa cara seperti:=

 • Memakan makanan dan / atau minuman tercemar.
 • Tangan tercemar dan menyentuh mulut tanpa mencuci tangan dengan sempurna.
 • Apabila objek seperti mainan tercemar dimasukkan ke dalam mulut.

Apabila virus ini masuk ke dalam badan, ia akan membiak dalam usus. Ia kemudiannya dikumuhkan melalui najis dan menjangkiti orang lain melalui cara di atas. Individu yang dijangkiti boleh menyebarkan virus kepada orang lain walaupun mereka tidak menunjukkan sebarang gejala.

Soalan 7: Apakah Tanda dan Gejala Penyakit Polio?

Kebanyakan orang yang dijangkiti virus polio tidak menunjukkan sebarang gejala. Hanya 1 daripada 4 orang dengan jangkitan virus polio akan mengalami gejala demam selesema. Gejala-gejala ini biasanya dialami selama dua (2) hingga lima (5) hari dan kemudian sembuh dengan sendiri tanpa sebarang komplikasi. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil kes akan mengalami gejala lebih serius akibat jangkitan pada otak dan saraf tunjang seperti:

 • Kebas
 • Meningitis iaitu keradangan pada selaput otak
 • Lumpuh
 • Kematian

Soalan 8: Apakah yang dimaksudkan dengan vaccine-derived poliovirus (VDPV)?

Vaksin polio yang diberi secara oral (OPV) mengandungi virus polio yang dilemahkan (attenuated). Apabila kanak-kanak diimunisasi dengan OPV, virus yang lemah ini akan berada di dalam usus dan mengaktifkan tindak balas imun dalam badan. Pada masa yang sama, virus ini dikumuhkan dalam najis.

Virus yang dikumuhkan ini akan tersebar dari seorang ke seorang dalam masyarakat yang tidak mendapatkan imunisasi polio lengkap. Dalam proses virus ini menular, ia boleh mengalami perubahan genetik, menjadikan virus polio ini menyebabkan jangkitan polio. Virus ini dipanggil vaccine-derived poliovirus (VDPV).

Soalan 9: Apakah Kesan Penggunaan OPV?

Sejak tahun 2000, lebih 10 bilion dos OPV telah diberikan kepada hampir 3 bilion kanak-kanak di seluruh dunia. Kesannya, lebih daripada 10 juta kes polio telah dicegah dan lebih daripada 99% insiden polio telah dikurangkan. Walau bagaimanapun, pemberian OPV ini telah menyebabkan kurang daripada 800 kes VDPV dalam tempoh 15 tahun (0.08 kes / 10 juta dos OPV).
Risiko VDPV dengan penggunaan OPV adalah kecil berbanding dengan manfaat kesihatan awam yang besar.

Soalan 10: Bagaimanakah Cara Mencegah Penyakit Polio?

Cara terbaik untuk melindungi diri daripada jangkitan polio adalah dengan mendapatkan vaksin polio. Di Malaysia, vaksin polio diberi sebanyak empat (4) dos secara kombinasi bersama vaksin difteria, pertussis, tetanus dan Haemophilus influenzae type b (Hib) kepada kanak-kanak yang berumur 2, 3, 5 dan 18 bulan. Vaksin ini diberi secara percuma untuk warganegara di semua fasiliti kesihatan kerajaan dan caj minima dikenakan bagi bukan warganegara.

Di samping itu, orang ramai juga dinasihatkan untuk menjaga kebersihan diri dan persekitaran.

Soalan 11: Apakah Jenis Vaksin Polio yang digunakan di Malaysia Sejak Program Imunisasi Kebangsaan (National Immunization Programme) untuk Polio diperkenalkan?

OPV digunakan dalam Program Imunisasi Kebangsaan (National Immunization Programme - NIP) sejak tahun 1972. Pada tahun 2008, OPV ditukar kepada inactivated poliovirus vaccine (IPV) yang diberi secara suntikan. Ia bagi mencegah kejadian vaccine-derived poliovirus (VDPV) dan vaccine-associated polio paralysis (VAPP).

Soalan 12: Adakah Vaksin Polio IPV Selamat untuk diberi kepada Kanak-Kanak dan Apakah Kesan Sampingannya?

 Ya. Vaksin polio IPV adalah selamat dan berkesan untuk diberi kepada kanak-kanak bagi mencegah penyakit polio.

Kebanyakan kanak-kanak yang menerima vaksin polio IPV tidak mengalami kesan sampingan. Kesan sampingan yang berlaku adalah ringan seperti kemerahan dan kesakitan di tempat suntikan. Ia sembuh tanpa rawatan.

Soalan 13: Bagaimanakah Pemantauan Penyakit Polio dijalankan di Malaysia?

Di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), penyakit polio wajib dinotifikasi dalam tempoh 24 jam. Pemantauan kes dengan gejala menyerupai polio iaitu acute flaccid paralysis (AFP) dijalankan ke atas kanak-kanak berumur kurang daripada 15 tahun. Sebanyak dua (2) sampel najis diambil daripada kes AFP dalam tempoh 14 hari paralisis dan diuji di Institut Penyelidikan Perubatan (IMR). IMR adalah Makmal Rujukan Polio Kebangsaan bagi menjalankan ujian pengesanan virus polio.

KKM juga memantau kehadiran virus polio dalam persekitaran melalui pensampelan air kumbahan di beberapa loji rawatan air kumbahan yang terpilih sejak tahun 2012. Sehingga kini, tiada WPV atau VDPV dikesan.

Soalan 14: Apakah Pandangan Islam Terhadap Imunisasi Polio?

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-24 yang bersidang pada 5-6 Jun 1989 telah membincangkan Pandangan Islam Terhadap Imunisasi Campak, Tibi, Batuk Kokol, Difteria, Tetanus dan Polio dan memutuskan seperti berikut:

 • Program imunisasi campak, tibi, batuk kokol, difteria, tetanus dan polio adalah harus dari segi syarak kerana berdasarkan kaedah درء المفاسد مقدم على جلب المصالح "menolak kerosakan adalah didahulukan daripada mencari kemaslahatan" dalam perundangan Islam.
 • Vaksin-vaksin yang digunakan dalam imunisasi bagi penyakit-penyakit tersebut hendaklah diambil daripada bahan yang suci. Sekiranya vaksin daripada bahan suci tidak diperolehi atau sukar diperolehi, maka penggunaan vaksin yang sedia ada adalah diharuskan.

Soalan 15: Apakah nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)?

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin menasihatkan orang ramai untuk:

 • Memastikan anak-anak mendapatkan vaksinasi polio yang lengkap mengikut jadual yang telah ditetapkan.
 • Membawa kanak-kanak yang cicir imunisasi ke fasiliti kesihatan yang terdekat.
 • Mendapatkan rawatan segera di fasiliti kesihatan yang terdekat sekiranya mengalami gejala AFP.
 • Sentiasa mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti kerap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun atau bahan pencuci tangan (hand sanitizer), terutamanya selepas keluar tandas dan selepas menukar lampin pakai buang serta menjaga kebersihan persekitaran.
 • Menyediakan makanan secara bersih dan selamat, termasuk membasuh ulam-ulaman atau sayur-sayuran yang dimakan mentah dengan air bersih, minum air yang telah dimasak serta memilih premis makanan yang bersih.
 • Mendapatkan maklumat terkini berkaitan penyakit polio dari laman sesawang https://www.infosihat.gov.my. Hotline : 03-881 0200, 03-8810 0600. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Dikemaskini pada 12 Disember 2019

 

Cetak Emel

Bahagian Pendidikan Kesihatan
Kementerian Kesihatan Malaysia, Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62590 Putrajaya, Malaysia.


Tel : +603 88834500 Faks : +603-88886262 Emel : infosihat@moh.gov.my

media facebook media instagram media twitter rss media youtube rss