Panduan Pengguna

 1. W3C Disability Access bagi capaian Orang Kelainan Upaya (OKU)

  butawarna.png

  Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kelainan Upaya (OKU) / Disability Access.

  1. Pengguna buta warna

   warna.png

   Bagi pengguna buta warna, terdapat beberapa pilihan warna disediakan di ruangan atas penjuru kanan setiap halaman Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia. Pengguna boleh memilih warna daripada seleksi warna yang diberikan iaitu biru, merah dan kelabu.

   Warna templet halaman Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia akan berubah serta merta setelah pilihan dibuat.

  2. Pengguna warga emas

   saizfont.png

   Bagi pengguna warga emas, Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia ada menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza.

   Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas setiap halaman Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia. Pengguna boleh memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian.

 2. Muat turun elemen multimedia dalam Galeri Media

  muat turun.pngmuat turun 2.png

  Anda boleh memuat turun bahan-bahan multimedia dalam bentuk format MP4, MOV, RM dan WMV dengan cara klik ikon yang berkenaan seperti di atas.

 3. Pengguna Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia versi Mobile

  infosihatmobile.png

  Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia Mobile dihasilkan untuk pengguna-pengguna peranti mudah alih.

  Laman Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia Mobile telah dihasilkan untuk pengguna-pengguna:

  • iPhone
  • iPad
  • Blackberry
  • Android
  • Smartphone / telefon pintar
  • PDA
  • Symbian
  • dan lain-lain peranti mudah alih yang boleh membaca kod XHTML 1.0 dan WAP
 4. Penggunaan Facebook

  media_facebook.png

  Pengguna boleh mengikuti aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh ahli Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan melayari facebook dan boleh menjadi rakan facebook Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia

 5. Penggunaan Twitter

  media_twitter.png

  Pengguna boleh mengikuti aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh urusetia Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan melayari twitter dan boleh menjadi rakan twitter Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia

 6. Penggunaan RSS Feed

  icon-rss.png

  RSS adalah singkatan bagi Really Simple Syndication adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language)mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web / portal yang menyokong aplikasi ini.

  Melalui RSS Feeds ini :,

  • Anda boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan.
  • Anda secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak diinginkan (Spam)
  • Anda dapat mengetahui Maklumat Terkini portal ini dengan lebih cepat dan berkesan
  • Berita atau Maklumat yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini
 7. Perkongsian maklumat di laman web sosial Semua bahan di dalam Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia boleh dikongsi di dalam laman-laman sosial dengan hanya klik butang "share" di atas.

  shareicon.png

  Semua bahan di dalam Portal Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia boleh dikongsi di dalam laman-laman sosial dengan hanya klik butang "share" di atas.

 8. Muat turun fail Acrobat Reader (pdf), Adobe Illustrator (ai) dan Adobe InDesign (indd).

  muatturunpdf.png

  Klik pada ikon pdf untuk memuat turun fail Acrobat Reader.

  aiicon.png

  Klik pada ikon ai untuk memuat turun fail Adobe Illustrator.

  idicon.png

  Klik pada ikon id untuk memuat turun fail Adobe InDesign.

Cetak Emel

Bahagian Pendidikan Kesihatan
Kementerian Kesihatan Malaysia, Aras 1-3, Blok E10, Kompleks E,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62590 Putrajaya, Malaysia.


Tel : +603 88834500 Faks : +603-88886262 Emel : infosihat@moh.gov.my

media facebook media instagram media twitter rss media youtube rss