Page 12 - Buku Pemerkasaan Komuniti Ke arah Kesejahteraan Kesihatan Peranan MyChampion_28_7_22
P. 12
MAKAN SECARA SIHAT:
'SUKU-SUKU SEPARUH'
Amalan makan secara sihat sangat penting bagi memastikan kesejahteraan fizikal mahupun mental.
Konsep “Suku Suku Separuh” menggalakkan rakyat Malaysia :
a. Mengambil saiz sajian dan kumpulan makanan yang betul mengikut tiga (3) waktu makan utama
b. Mengambil lebih sayur dan buah, meningkatkan pengambilan sumber bijirin penuh dan sumber
protein yang mencukupi
c. Memilih air kosong berbanding minuman manis yang lain
Fungsi air kosong:
Menggantikan
minuman bergula
bagi mengurangkan
pengambilan kalori untuk
mengawal berat badan
Fungsi protein: serta karies gigi.
Membina dan Fungsi susu:
memulihkan tisu-tisu Sumber penting kalsium
tubuh. untuk gigi dan tulang yang
sihat.
Fungsi karbohidrat:
Pembekal sumber tenaga Fungsi sayur dan buah-buahan:
yang utama selain serat,
vitamin dan mineral. Pembekal sumber utama serat, vitamin dan antioksida.
* Dicadangkan mengambil Serat membantu mengatasi sembelit, meningkatkan rasa kenyang bagi
bijirin penuh seperti beras/ tujuan pengurusan berat badan selain mengurangkan risiko penyakit
roti/mi/pasta/ biskut/ capati kardiovaskular dan diabetes.
bijirin penuh dan oat.
Vitamin dan antioksida membantu membina sistem pertahanan tubuh
badan yang kuat.
12