Page 56 - Buku Pemerkasaan Komuniti Ke arah Kesejahteraan Kesihatan Peranan MyChampion_28_7_22
P. 56

3R (REDUCE, REUSE, RECYCLE








                    REDUCE (KURANGKAN)



              Kurangkan Sisa
              Makanan, Elakkan                       Kurangkan Penggunaan Plastik          Kurangkan Penggunaan Kertas
              Pembaziran Makanan                     Pembungkusan
              #valuefoodnowaste

              Sisa makanan merujuk kepada              Bawa beg guna semula untuk            Guna kedua-dua belah muka
              bahan-bahan makanan yang tidak           elak guna beg plastik                 surat kertas
              lagi diingini sama ada mentah,
              telah dimasak atau dibuang               Bawa bekas makanan dan                Tukar cetakan bil kepada
              daripada proses pengeluaran,             bekas minuman sendiri                 e-billing
              pemprosesan, pengangkutan,
              pengagihan dan pengambilan               Elak guna polisterina                 Tukar katalog langganan
              makanan                                                                        kepada promosi melalui emel
                                                       Ganti pembalut plastik (plastic
                                                       wrap) kepada tudung saji atau         Kurangkan penggunaan
                                                       bekas berpenutup                      mesin cetak dan mesin faks
                Hadkan bajet pembelian

                Beli bila perlu

                Amalkan konsep FIFO – First In,
                First Out untuk elak makanan
                rosak

                Habiskan makanan yang diambil

                Baca label makanan

                Simpan lebihan makanan

                Kongsi makanan

                Masak ikut keperluan









   56
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61