Page 56 - Buku Pemerkasaan Komuniti Ke arah Kesejahteraan Kesihatan Peranan MyChampion_28_7_22
P. 56
3R (REDUCE, REUSE, RECYCLE
REDUCE (KURANGKAN)
Kurangkan Sisa
Makanan, Elakkan Kurangkan Penggunaan Plastik Kurangkan Penggunaan Kertas
Pembaziran Makanan Pembungkusan
#valuefoodnowaste
Sisa makanan merujuk kepada Bawa beg guna semula untuk Guna kedua-dua belah muka
bahan-bahan makanan yang tidak elak guna beg plastik surat kertas
lagi diingini sama ada mentah,
telah dimasak atau dibuang Bawa bekas makanan dan Tukar cetakan bil kepada
daripada proses pengeluaran, bekas minuman sendiri e-billing
pemprosesan, pengangkutan,
pengagihan dan pengambilan Elak guna polisterina Tukar katalog langganan
makanan kepada promosi melalui emel
Ganti pembalut plastik (plastic
wrap) kepada tudung saji atau Kurangkan penggunaan
bekas berpenutup mesin cetak dan mesin faks
Hadkan bajet pembelian
Beli bila perlu
Amalkan konsep FIFO – First In,
First Out untuk elak makanan
rosak
Habiskan makanan yang diambil
Baca label makanan
Simpan lebihan makanan
Kongsi makanan
Masak ikut keperluan
56